Skip to main content

Geschiedenis

Al op topografische kaarten uit circa 1885 is het bosgebied, van wat nu Stille Wille heet, goed herkenbaar: een driehoekig hoger gelegen perceel bestaand uit naaldboshout als onderdeel van een uitgestrekt heidegebied op stuifzandgronden.
 
Het bos is waarschijnlijk aangelegd ten behoeve van de mijnbouw want naaldbomen werden gebruikt om de mijngangen te stutten.


Topografisch Militaire Kaart (omstreeks 1885) - Kadaster 

Markant element in jachtgebied

Een markant cultuurhistorisch element in deze driehoek is nog steeds te zien. Er staat namelijk een hardstenen grenspaal op de Beekersberg achter het huis Stille Wille 2. Eeuwenlang markeerde een hooggelegen zandverstuivinkje, op de grens van de stroompjes de Beerze en de Rosep, de grens voor het gebruik van de gemeenschappelijk woeste gronden (gemeint) van Oisterwijk. Haaren had hierop voor 1/3 deel rechten. De boeren uit de omliggende dorpen mochten er hun vee weiden.

Na de oplossing van een conflict over de grens tussen Oisterwijk en Oost- en Middelbeers werd in 1806 de paal geplaatst door Oisterwijk. Haaren betaalde 1/3 van de kosten. Het gaf nog steeds de grens aan van gemeinten, maar gaandeweg de invoering van het kadaster vanaf 1812 ook van de omliggende gemeenten. Sinds 1997 ontmoeten bij de paal de gemeentes Oirschot, Oisterwijk en Hilvarenbeek elkaar.

Het bosgebied, ooit onderdeel van Landgoed Baest, was het jachtgebied van de familie Berkelmans, een schoenfabrikant uit Oisterwijk. Het huis ‘Villa Beekersberg’ was het familiehuis en daar waar nu het chalet staat met Stille Wille nr. 2, was toentertijd het gastenverblijf (het oude jachthuis) van de familie.

Van Bosgebied naar Bungalowpark 

In de jaren ’60 werd het bosgebied (ongeveer 51 ha groot) verpacht aan de familie de Jong. Jan de Jong sr. en zijn eega openden in 1968 het bungalowpark Stille Wille, omdat hij verwachtte dat mensen, uit vooral de drukke Randstad, in de toekomst meer wilden gaan genieten van rust, ruimte en natuur. Hij begon met vier bungalows en enkele caravanplaatsen. Ze gingen zelf wonen in 'Villa Beekersberg' van de familie Berkelmans. Rond 1972 ging het bungalowpark over in eigendom van Jan de Jong sr. en breidde het de jaren erna snel uit met verschillende typen recreatiewoningen en werden er zelfs vanuit Finland zogenaamde 'finlog' houten chalets geplaatst. 
Op onderstaande kaart is goed te zien dat "Villa Beekersberg" ook de naam van "Stille Wille" kreeg, gelijk aan het bungalowpark.


Topografische kaart (omstreeks 1973) - Kadaster

Naam "Stille Wille"

Jan de Jong sr. gaf zijn park de naam Stille Wille. ‘Wille’ komt uit het Fries en betekent genot, genoegen, plezier. ‘Stille’ sloeg, volgens een oud Fries gezegde, op het feit dat iemand rentenierde, in ruste was, niet meer hoeft te werken, ofwel ‘leefde in stille’. Kortom met plezier genieten van je rust.

Van bungalow/recreatiepark naar wonen & recreëren

In 2018 was het landgoed 50 jaar in bezit van de familie de Jong en de tranformatie van bungalow/recreatiepark naar wonen & recreëren (dubbelbestemming) bijna een feit. U leest er meer over bij Actueel, evenals de overdracht aan een nieuwe eigenaar.
 
Te zijner tijd wordt ook dit weer een stukje geschiedenis.