Calamiteiten
Bereikbaarheid
De receptie van landgoed De Stille Wille is 24 uur per dag telefonisch bereikbaar: (013) 513 17 22
Aandachtspunten
- Zorg ervoor dat te allen tijde uw SW-nummer (bijv. 152) duidelijk zichtbaar is vanaf de straat. De SW-nummering op het landgoed wordt gevolgd door de gealarmeerde diensten!
- Volg bij calamiteiten de aanwijzingen op van medewerkers van Stille Wille Brabant B.V. en/of de politie, brandweer en ambulancepersoneel.
- Als een First Responder naar een slachtoffer gaat met de auto met alarmlichten aan, verleen deze dan voorrang.
- Laat te allen tijde doorgangen vrij voor hulpverlenende voertuigen. Onderschat de breedte van bijvoorbeeld brandweerauto’s niet!
- LET OP: Iedereen kan gevraagd worden om een AED-apparaat te gaan halen tijdens een reanimatie.
Onwel of circulatiestilstand: bel 112 en gebruik het AED-apparaat
Hulpsysteem "HartslagNu"
Wanneer iemand onwel wordt en mogelijk een acute circulatiestilstand heeft, is snelle hulp van levensbelang. Harslag.Nu is een hulpsysteem dat ervoor zorgt dat vrijwilligers snel ter plaatse kunnen zijn om iemand te reanimeren, todat de ambulance arriveert. Als vrijwilligers gebruik maken van een Automatische Externe Defilibrator (AED), is de overlevingskans nog groter. Het apparaat geeft het slachtoffer zo nodig een stroomstoot die de circulatie kan herstellen.
Korte beschrijving van werkwijze Hartslag.Nu
Alarmering 112
Iemand wordt onwel en omstanders bellen direct alarmnummer 112. De meldkamer schakelt dan gelijk de ambulancedienst in om naar het slachtoffer toe te gaan. Bovendien probeert de centralist in te schatten of er sprake is van een acute circulatiestilstand. In dat geval worden ook gelijk reanimators en AED-bedieners van Hartslag.Nu gealarmeerd. In sommige gevallen worden ook nog politie en brandweer gewaarschuwd.
Alarmering als reanimators
Bij vermoeden van een acute circulatiestilstand verzendt de meldkamer alarmeringsbericht via SMS en de HSN-app naar alle HSN-vrijwilligers die zich op dat moment het dichtst bij het slachtoffer bevinden. Zij worden opgeroepen om zich direct naar het slachtoffer te begeven om te gaan reanimeren.
Alarmering als AED-bedieners
HSN-vrijwilligers die zich iets verder weg bevinden, krijgen een oproep om zo snel mogelijk een AED te gaan halen en zich daarmee naar het slachtoffer te begeven. Zodra die ter plaatse zijn wordt de AED aangesloten om het hartritme van het slachtoffer weer goed te krijgen.
HSN-vrijwilligers reageren
Gealarmeerde HSN-vrijwillgers melden gelijk via een reactie op de SMS of app of zij in staat zijn om te reageren op de oproep. Via de app krijgen zij bovendien een routebeschrijving naar het slachtoffer. Wanneer er voldoende HSN-vrijwilligers via sms of app de notificatie hebben geaccepteerd, krijgen de overige vrijwilligers via sms of de app een bericht dat zij niet hoeven te gaan, omdat er voldoende hulpverlening actief is.
First Respondergroep
Op het landgoed bevindt zich een First Respondergroep, waarvan de leden (12 vrijwilligers) in een Whatsapp groep zitten en ook lid zijn van het landelijke netwerk HartslagNu.nl. Zij kunnen op deze website inloggen, hebben toegang tot de locatiekaart AED's in mijn omgeving/buurt en kunnen optreden o.a. als HSN-vrijwilliger.
Interesse om lid te worden van de First Respondergroep en/of HSN-vrijwilliger te worden?
Neem dan contact op met Rinus Corré en mail naar
Overige AED informatie
Op de website van de gemeente Oirschot vindt u ook extra informatie over AED.